Welke kosten van herstelling aan het huurgoed moet de verhuurder en de huurder dragen?

Aard van de herstelling

De aard van de herstelling telt. Als je een pand verhuurt moet jij in principe de grote herstellingen, de grote onderhoudswerken en de herstellingen die nodig zijn door overmacht, ouderdom en slijtage betalen. Je huurder staat op zijn beurt in voor de zogenaamde huurherstellingen. Het gaat daarbij om de minder grote, vaak voorkomende herstellingen die verbonden zijn aan het gebruik van de woning en die niet te wijten zijn aan overmacht, slijtage of ouderdom. Je huurder moet ook herstellingen doen van schade die hij door zijn fout (of de fout van mensen die bij hem op bezoek kwamen) veroorzaakte.

Een lijst?

De wetgever kondigde al lang aan een lijst te zullen opmaken van welke herstelling nu juist ten laste van de huurder is en welke dient te worden betaald door de  verhuurder. Zo’n lijst bestaat op dit moment alleen nog maar voor wat betreft woningen en appartementen die gelegen zijn in het Brusselse gewest. Voor de rest is het terugvallen op lijsten die in sommige juridische boeken staan en in rechterlijke uitspraken. Voorbeelden van kleine herstellingen zijn bv. de kosten van een lekkende kraan, het vervangen van een schakelaar of zekering enz. Moet daarentegen de kraan bijvoorbeeld vervangen worden wegens slijtage dan moet jij als verhuurder de kosten daarvan voldoen.

Andere afspraken

Als je een woning of appartement verhuurt in het kader van de woninghuurwet dan kan je in het huurcontract geen andere afspraken maken met de huurder. Doe je dat toch dan is die afspraak niet geldig.Dateert de huurovereenkomst nog van voor 19 mei 2007 dan geldt een andere regeling.

Als destijds in het huurcontract andere afspraken werden gemaakt over herstellingkosten dan blijft die regeling wel geldig. Verhuur je een winkel in het kader van een handelshuur of verhuur je bijvoorbeeld een burelenruimte dan kan je in het huurcontract wel van de regels inzake de herstellingskosten afwijken. Je kan dan meer herstellingen ten laste van je huurder leggen.

Verwittigen

Je huurder moet je verwittigen. Je huurder moet je wel verwittigen als er een herstelling nodig is aan je pand waarvan jij de kosten moet dragen. Doet je huurder dat niet dan kan je hem aansprakelijk stellen als je schade lijdt door het niet tijdig verwittigen.

Voor herstellingen die jij moet doen mag je huurder ook niet zomaar een aannemer gelasten om de werken uit te voeren en de rekening vervolgens naar jou laten sturen. Je hoeft de rekening van de aannemer dan niet te betalen nu jij geen opdracht gaf aan de aannemer. Wat je wel zou kunnen doen is aan je huurder een lijst te bezorgen van aannemers (die jij kent en vertrouwt) die hij mag opbellen als er een herstelling aan het pand dient te gebeuren.