Wat is een postinterventiedossier en moet jij er een hebben?
Heb je verhuisplannen? Zowel bij de aankoop als verkoop van een huis is het belangrijk om te denken aan het postinterventiedossier. Maar wat is dat nu precies? En heb je er wel één nodig?
Als je een huis wilt kopen of verkopen kan het gebeuren dat ze je postinterventiedossier vragen. Maar niet iedereen weet wat het is, en niet iedereen heeft zo’n dossier. En dat kan desastreuze gevolgen hebben. Want als zo’n dossier niet bestaat, kan de eigenaar van het huis nadien geconfronteerd worden met ernstige problemen.
Het postinterventiedossier, kortweg PID, is een dossier met allerlei documenten over de opbouw van je huis: waar de waterleidingen lopen, welke steunbalken cruciaal zijn en welke materialen precies gebruikt werden in je woning. Kortom, een bundel met de plannen van de architect maar ook van de technische installaties zoals het sanitair, de riolering en de elektriciteit. Ook alle contactgegevens van de betrokken aannemers staan in het PID vermeld.
Voor je eigen veiligheid
Een PID is vooral belangrijk voor de veiligheid van toekomstige werken in je huis. Vakmensen die later je woning aanpassen, kunnen het dossier opvragen zodat ze weten waar ze aan toe zijn en welke materialen ze het best gebruiken.
Omdat een postinterventiedossier enkel verplicht is voor huizen die na 1 mei 2001 gebouwd of verbouwd werden, is de kans groot dat je zo’n dossier niet hebt. Maar je kunt altijd zelf enkele documenten opstellen: een schets van je huis, opsomming van materialen en eventueel zelf uitgevoerde werken.
Do it yourself
Heb je na 1 mei 2001 je huis gebouwd of verbouwd? En heb je de werken laten uitvoeren door meerdere aannemers? Dan zorgt de veiligheidscoördinator voor je PID.
Heb je bijvoorbeeld zelf je trap in huis verplaatst, of een muur uitgebroken zonder professionele hulp? Bij werken die betrekking hebben op de structuur en essentiële elementen van je huis, moet je zelf een document opmaken, zodat eventuele toekomstige eigenaars weten wat je allemaal aangepast hebt.