Wat als meerdere mensen de vraagprijs bieden?
Je hebt een vraagprijs vastgesteld, je woning helemaal klaargestoomd voor verkoop en de eerste kandidaat-kopers zijn over de vloer gekomen. De woning valt in de smaak en er komt al snel een bod. Meer zelfs, de vraagprijs wordt geboden. Betekent dat dan automatisch dat de woning verkocht is? Of kan je een bod met de vraagprijs ook weigeren? En kan je kopers tegen elkaar laten opbieden? Je komt het hier te weten.
Moet je de vraagprijs accepteren als dat bedrag geboden wordt?
Stel: je woning staat op de markt en iemand biedt de vraagprijs. Goed nieuws! Maar ben je dan ook echt verplicht om die vraagprijs te accepteren en is de verkoop dus rond? Of kan je ook weigeren omdat je denkt dat iemand mogelijk boven de vraagprijs zal bieden?
Je bent als verkoper helemaal vrij om een bod al dan niet te accepteren. Jij bent de eigenaar van het pand en beslist dus zelf wanneer je de woning al dan niet van de hand wil doen en ook voor welke prijs je dat wil doen. Wanneer een kandidaat-koper de vraagprijs biedt, kan je dat bod dus weigeren. De verkoper kiest zelf aan wie hij zijn geliefde thuis verkoopt. De vooraf opgestelde vraagprijs van je woning is geen vaste verkoopprijs.
Is er bijzonder veel interesse in je woning en denk je dat de vraagprijs misschien te laag stond? Of vermoed je dat er mogelijk een hoger bod uit de bus zal komen? Dan kan je de koper een tegenbod doen. Maar je moet in dat geval wel oppassen. Wanneer de kandidaat-koper akkoord gaat met jouw tegenbod, dan is er wel een bindend akkoord en is de verkoop dus beklonken.
Kort samengevat: een bod dat gelijkstaat aan de verkoopprijs is niet bindend. Een tegenbod van de verkoper is daarentegen wel bindend wanneer de koper akkoord gaat.
Mag je kopers tegen elkaar laten opbieden?
Er zijn verschillende manieren die makelaars en woningeigenaars gebruiken om de verkoopprijs te proberen opkrikken. Maar verschillende kandidaat-kopers bewust tegen elkaar laten opbieden, dat is verboden. Dan organiseer je namelijk een openbare verkoop en dat mag enkel onder het toezicht van een notaris. Heb je een goed bod gekregen, maar zijn er nog andere geïnteresseerden? Dan mag je die andere kandidaat-kopers dus niet vertellen hoeveel het eerste bod bedraagt.
Een bod onder gesloten omslag
Wat wel vaak gedaan wordt, is een bod onder gesloten omslag organiseren. Jij of de makelaar organiseert dan een kijkmoment waarop geïnteresseerden naar je woning kunnen komen kijken. Elke kandidaat-koper die een bod wil uitbrengen, moet dat doen voor een bepaald uur op een bepaalde dag. Dat bod onder gesloten omslag voorkomt dat kopers tegen elkaar opbieden.
De eigenaar zal de woning dan meestal verkopen aan de hoogste bieder, maar ook andere factoren spelen een rol. Je blijft als verkoper dus helemaal vrij aan wie je de woning verkoopt en je hoeft niet per sé in te gaan op het hoogste bod. Wil je je oude thuis verkopen aan een jong gezin? Of heeft de hoogste bieder enkele eisen waar je liever niet op ingaat? De keuze is aan jou! Ook voor de kopers is dat bod onder gesloten omslag positief. Ze hebben even de tijd om na te denken en kunnen nog een tweede bezoek inplannen.
Vermoed je als verkoper of makelaar dat de woning wel eens erg in trek zou kunnen zijn, dan kan je ook een vanaf-prijs instellen. De verkoopprijs die op de woning geplakt wordt, dient dan louter als indicatie. Het is de bedoeling dat geïnteresseerde kandidaat-kopers boven die vanaf-prijs bieden.
En als koper: is het een goed idee om de vraagprijs te bieden?
Hoeveel je als koper dus ook biedt, de eigenaar van de woning kan elk bod aanvaarden of afwijzen. Het is dus niet zo dat je het huis automatisch zal kunnen kopen als je de vraagprijs biedt. De verkoper heeft de touwtjes in handen.
Je moet natuurlijk vooral een bedrag bieden dat voor jou haalbaar is. Vind je dat de woning te duur op de markt staat? Dan kan je proberen om onder de vraagprijs te bieden. Ben je op je droomwoning gestoten en wil je die kans niet laten glippen? Dan kan je ervoor kiezen om boven de vraagprijs te bieden. Wanneer er veel kandidaat-kopers zijn, is het waarschijnlijk dat de vraagprijs of een bedrag hoger dan de vraagprijs geboden zal worden.
Een bod uitbrengen is meer dan een bedrag noemen aan de eigenaar van de woning. Het is ook belangrijk dat je opschortende voorwaarden opneemt in je bod. Het bod wordt dan ongeldig wanneer die opschortende voorwaarden niet vervuld kunnen worden. De belangrijkste opschortende voorwaarde is het verkrijgen van een hypotheek. Werkt de bank niet mee en krijg je geen lening, dan is je bod niet langer geldig.