Mistlampen gebruiken: wanneer wel en wanneer niet?

Mistlampen produceren een fel licht. Om andere bestuurders niet te hinderen mag je ze dan ook alleen maar gebruiken in bepaalde situaties. Wat moet je daarvan weten?

Heel wat mensen weten niet dat er strikte wettelijke regels gelden rond het gebruik van mistlichten. Hou je je daar niet aan, dan riskeer je een boete. Dit is bijvoorbeeld het geval als je de lichten gebruikt als dat niet mag of als je ze niet ontsteekt terwijl dat weer wel verplicht is.

Mistlichten vooraan

Het is wettelijk niet verplicht om voorste mistlichten op je auto te hebben. Hieruit volgt meteen dat je niet verplicht kan worden je voorste mistlampen te laten branden, wat ook de weersomstandigheden zijn.

De wet zegt wel wanneer deze mistlampen mogen (en dus niet moeten) worden gebruikt. Dat is meer bepaald het geval bij mist, bij regen of bij sneeuwval, ongeacht wat de afstand is waarover je nog kan zien. De mistlampen mogen daarbij gebruikt worden samen met de dimlichten of eventueel zonder de dimlichten. Buiten deze gevallen is het gebruik van je voorste mistlichten verboden.

En achteraan?

Een auto moet wel één of twee rode achtermistlichten hebben. Die moeten in bepaalde gevallen verplicht worden ontstoken. Meer bepaald moet je deze mistlichten gebruiken bij mist en dit als de zichtbaarheid minder dan ongeveer 100 meter bedraagt. Je moet ze ook gebruiken bij sneeuwval als de zichtbaarheid minder dan ongeveer 100 meter bedraagt en bij hevige regen. Buiten deze gevallen mag je de mistlichten in kwestie niet gebruiken.

Boetes

Als je je niet houdt aan deze regels riskeer je een boete. Het gaat om een overtreding van de zogenaamde tweede graad. Je riskeert in dat geval dan ook een boete van 116 euro te moeten betalen.