Moet je verplicht sneeuwruimen voor je deur?

Het politiereglement van zo goed als elke gemeente stelt dat dit verplicht is. Zo halen we het volgende uit het politiereglement van de stad Torhout: “ Als het ijzelt, moeten de inwoners zand, as of zaagmeel op de voetpaden of gaanpaden vóór hun huizen, magazijnen, werkplaatsen, inrichtingen en hoven strooien. Zij moeten de voet- en gaanpaden ook dagelijks ontdoen van sneeuw en ijsschollen en deze op de zijkanten der straten verzamelen, maar zij moeten de kijkgaten van de riolen en straatgoten langs de voetpaden vrijlaten.”

Daarbij wordt meestal ook gesteld dat de sneeuw niet op de rijweg mag gegooid worden en dat ook de rioolkolken en straatgoten vrij moeten blijven. Ook ter hoogte van oversteekplaatsen voor voetgangers en fietsers, en aangeduide haltes voor het openbaar vervoer moet de rand van het voet- en fietspad vrij van sneeuw blijven. Zo blijft de veiligheid van de voetganger gevrijwaard

Wie ruimt?

Nu we weten dat er een reglement bestaat waarin gesteld wordt dat de stoep of het voetpad voor je woning sneeuwvrij moet worden gemaakt, is het nog maar de vraag wie precies moet vegen in welke situatie:

  • Bij een privéwoning: De bewoner van de woning -huurder of geen huurder- maakt de stoep voor zijn of haar woning sneeuwvrij.
  • Bij een appartementsgebouw: Alle mede-eigenaars zijn in se aansprakelijk voor het sneeuwvrij maken en voor eventuele schade. Er kunnen echter afspraken worden gemaakt met de syndicus om dit in goede banen te leiden en het gebouw te voorzien van het nodige materiaal (zout, een schop, …). Daarnaast wordt er ook veelal gesteld dat de bewoners op het gelijkvloers de eerste aansprakelijkheid hebben. Is dit niet mogelijk, dan schuift deze een verdieping op. Kijk ook zeker je huurcontract na voor eventueel reeds gemaakte afspraken.
  • Grond of een leegstaande woning: Hier geldt dat de eigenaar de stoep voor de woning of grond sneeuwvrij dient te maken.

 

Wat als je niet ruimt?

Wie niet ruimt, riskeert een administratieve boete van de gemeente die kan oplopen tot 250 of 350 euro. Hier probeert men toch echter redelijk in te zijn. Zo kan men niet verwachten dat de stoep sneeuwvrij is om 7u ‘s ochtends bij nachtelijke sneeuwbuien. Pas wanneer er sprake is van laksheid, kan er worden opgetreden.

Tevens zou de bewoner of eigenaar op wie de verplichting rust, ( mede ) aansprakelijk kunnen gesteld worden indien zich een schadegeval voordoet ingevolge de gladde stoep