Schade in de carwash: wie betaalt de rekening?
Als je wagen beschadigd raakt in de carwash kan je de uitbater daarvoor wel eens aansprakelijk stellen. Dat bewijst een vonnis van de vrederechter in Halle.
Wat was er gebeurd?
Een dame ging met haar wagen naar een carwash. Zij plaatste het voertuig correct op de rails en liet vervolgens het systeem zijn werk doen. Toen ze de wasstraat verliet stelde ze vast dat er schade was aan de velgen van haar auto. Op verschillende plaatsen was de vernis daarvan af. Ze liet het er niet bij en eiste een schadevergoeding. Omdat de uitbater van de carwash die niet wilde betalen, volgde er een rechtszaak.
Wat besliste de rechter?
De vrederechter gaf de automobiliste gelijk. Volgens de rechter moet de uitbater van een automatische carwash het voertuig teruggeven aan de eigenaar op het einde van de wasbeurt. Dit betreft een resultaatsverbintenis. Als de wagen beschadigd is moet de uitbater een vreemde oorzaak kunnen bewijzen om aan zijn aansprakelijkheid te ontsnappen. Zo kan hij bijvoorbeeld wijzen op een foutief maneuver van de eigenaar van de auto. De eigenaar van de auto moet op zijn beurt wel bewijzen dat de schade door de carwash werd veroorzaakt.
Wat te onthouden?
Lijd je in een automatische carwash schade, dan kan je de uitbater daarvan soms wel eens aansprakelijk stellen. Kan de uitbater bewijzen dat jij een verkeerd maneuver deed, dan moet hij niets betalen. Je moet wel kunnen aantonen dat de schade nog niet bestond op het moment dat je de carwash inreed.
Hou er rekening mee dat de uitbater een bord kan ophangen waarin staat dat hij niet aansprakelijk kan worden gesteld. Is dat het geval dan kan je nog altijd proberen argumenteren dat je dit niet aanvaardde of dat de beperking niet geldig is.