Rijbewijs B: waarmee mag je rijden?

De meeste volwassen Belgen beschikken enkel over een rijbewijs B, waarmee je een veelvoud aan voertuigen mag besturen. Maar welke zijn dat precies? Een overzicht! Met een B-rijbewijs op zak mag je van de Belgische wetgever “gemotoriseerde vierwielers” besturen. Auto’s dus, maar bijvoorbeeld ook camionettes, quads, vierwielige scooters enzovoort. Weet echter dat er grenzen zijn.

Als we het bijvoorbeeld over bestelwagens hebben, dan mag het voertuig niet meer dan 3,5 ton wegen. Een lichte vracht is over het algemeen geen probleem, maar van zodra het aantal assen toeneemt, heb je een extra rijbewijs nodig. Bovendien mag het voertuig, ongeacht de grootte ervan, maximaal 8 passagiers vervoeren, de chauffeur niet inbegrepen.

Vóór 1 januari 1989

Met een rijbewijs B mag je een aanhangwagen met een gewicht tot 750 kg trekken. Dit gewicht overschrijden, mag alleen als de maximale toegestane massa van de combinatie niet meer dan 3,5 ton bedraagt. Controleer wel eerst of je verzekering dit toelaat. Een kleine uitzondering: automobilisten die vóór 1 januari 1989 hun rijbewijs hebben gehaald, mogen sowieso een aanhangwagen tot 3,5 ton trekken.

Na 1 mei 2011

Alle houders van een rijbewijs B mogen ook een scooter besturen van maximaal 50 cc, met een maximaal vermogen van 4 kW en dewelke niet sneller dan 45 km/u kan. Maar ook hier geldt dat, afhankelijk van het jaar waarin het rijbewijs werd afgeleverd, niet alle automobilisten gelijk worden behandeld. Wie na 1 mei 2011 zijn of haar B-rijbewijs heeft behaald, mag twee jaar na het behalen ervan een motor of scooter besturen met een maximale cilinderinhoud en vermogen van respectievelijk 125 cc en 11 kW, op voorwaarde dat er vier uur training werd gevolgd. Een examen komt er niet bij kijken.

Heb je voor deze datum je rijbewijs gehaald? Dan moet je geen opleiding volgen, maar weet ook dat je dan alleen in ons land een lichte bromfiets met een B-rijbewijs mag besturen. Trek je naar het buitenland, dan is een A1-rijbewijs verplicht.

En trikes?

Houders van een rijbewijs B, afgegeven vóór 1 mei 2013, mogen alle soorten driewielers besturen, althans op Belgisch grondgebied. Werd dit rijbewijs na 30 april van hetzelfde jaar afgeleverd, met code 373 (mits vier uur opleiding in een rijschool), mag je dat ook vanaf je 21ste. En met code 372 (ook weer met vier uur gevolgde rijlessen) en als je minstens twee jaar je rijbewijs hebt, mag je overal in België voertuigen van de categorie A1 besturen, met inbegrip van driewieler van max. 15 kW.

Voor eind 1988

Laatste mogelijkheid: je B-rijbewijs dateert van voor het einde van 1988. In dit geval is er geen limiet: je mag alle soorten motorfietsen en scooters besturen, ongeacht hun vermogen of cilinderinhoud.

Kortom…

Het rijbewijs B machtigt de houder om een groot aantal voertuigen te besturen, maar de mogelijkheden hangen af van de datum waarop het werd verkregen.