Moet je meebetalen voor de tuinafsluiting van je buur?
Gluren bij de buren, we doen het stiekem allemaal wel eens. Maar wat als je buur een omheining tussen jouw tuin en de zijne wilt? Ben jij dan verplicht om hieraan mee te betalen?
Of je buur graag af en toe naakt zont, jij zelf wel wat privacy kan appreciëren of een afsluiting nodig is voor de hond, als eigenaar van een onroerend goed heb je het recht om je tuin af te sluiten. Op 1 september 2021 werden de regels aangepast. Je kan ze nalezen in het Burgerlijk Wetboek. Hete vuren tussen buren, die willen we vermijden. Beter een goede buur dan een verre vriend! Trekken jij en je buur aan 1 lijn of gaat er eentje over de schreef?
Wanneer moet je wel betalen?
Komt er een afsluiting op de scheidingslijn tussen jullie tuinen? Dan wordt ervan uitgegaan dat die van jullie beide is. Dat betekent dat je verplicht kan worden om mee te betalen. Het maakt niet uit wat voor omheining het is, een haag, een muurtje, een houten schutting of zelfs een gracht. Worden jullie het niet eens, mag je buur niet zomaar op eigen houtje beginnen en achteraf met de rekening komen aandraven. In dat geval kan een vrederechter de knoop doorhakken.
Wanneer moet je niet betalen?
Komen jullie overeen dat de afsluiting maar van een van jullie beide is, dan is dat perfect mogelijk en hoeft de ander niet mee te betalen. Besluit je buur de afsluiting op zijn eigen perceel te plaatsen? Dan kan hij je niet verplichten om mee de kosten te dragen. Wil je gebuur een steunmuur optrekken tussen jullie tuinen, dan hoef je daar niet per se aan mee te betalen als jij er geen nodig hebt.
Hoeveel moet je betalen?
Voor een gemeenschappelijke afsluiting wordt de rekening gesplit tussen beide buren. Je betaalt dan ieder de helft. Voorwaarde is wel dat tenminste een van beide percelen bebouwd is.
Wie moet de afsluiting onderhouden?
Staat er een mooie groene haag op de scheidingslijn tussen jullie beide percelen? Dan onderhoudt iedere buur zijn eigen kant. Ben jij niet zo’n Da Vinci met de snoeischaar, kan je natuurlijk met je buurman/vrouw/X afspreken dat hij ook jouw kant voor z’n rekening neemt. Als de heg volledig op zijn perceel staat, minstens 50 cm van de scheidingslijn, staat ie alleen in voor het onderhoud. Je moet dan wel zo sympathiek zijn om hem, indien nodig, toegang te verlenen tot je tuin zodat hij de haag aan beide kanten kan snoeien. Dat is het ‘ladderrecht’.
Liever geen ruzie met de buren?
Denk eraan: goede heggen maken goede buren. Lijkt de situatie muurvast te zitten omdat jij en je buren beide iets anders willen? Probeer dan tot een compromis te komen. Dan kent jullie vriendschap als buren alvast geen grenzen.