Help! Mijn huurder betaalt niet
Wat kan je doen wanneer een huurder niet tijdig betaalt? Het probleem negeren heeft namelijk geen zin, want je zal als verhuurder toch moeten handelen om je huurder aan te zetten tot het betalen van de afgesproken huurprijs. Welke stappen kan je nu precies doorlopen in het proces? We lijsten ze even voor je op.
De zachte hand
In eerste instantie is het aangewezen om de huurder naar de reden van zijn niet-betaling te vragen. Probeer dat op een vriendelijke manier, want wie weet is er sprake van een misverstand. Misschien is er meer aan de hand en kan je samen een betalingsplan uitwerken.
Lukt dat niet echt en geeft je huurder geen gehoor, dan kan je met de volgende fase een al dan niet aangetekende brief met een nieuwe aanmaning tot betaling uitsturen. In deze brief vermeld je duidelijk het verschuldigde bedrag en de datum wanneer je de betaling verwacht.
De vrederechter
Als je huurder na de aanmaning nog altijd niet reageerde, kan in dat geval de vrederechter soelaas bieden. Dit via een verzoeningsprocedure tot minnelijke schikking. Voor de huurder is dit echter de laatste kans om aan een rechtszaak te ontkomen.
Toch een stapje verder?
Je wil het als verhuurder misschien vermijden, maar je hebt echter weinig andere keuzemogelijkheden want je kan zonder gerechtelijke uitspraak de huurder niet (letterlijk) aan de deur zetten. Je kan best een specialist hiervoor raadplegen en aanstellen. Jouw advocaat zal de procedure voor de rechtbank afhandelen en zorgen dat er spoedig een vonnis is waarmee de deurwaarder de huurder kan uitdrijven en de bedragen waartoe de huurder veroordeeld wordt, kan innen.
Verstandige verhuurders kunnen een bijzondere verzekering afsluiten. Deze verzekering omvat een ruim aanbod aan juridische steun, inclusief onder andere het ereloon van de advocaat en een voorschot op de nog verschuldigde huur.