Ken jij deze speciale erfdienstbaarheden

Elke koper kijkt op als de notaris hem vertelt dat er een erfdienstbaarheid rust op het huis dat hij koopt. Zowel in steden als op het platteland komen oude rechten van een buur op het naastgelegen perceel voor. Welke bestaan er nog en hoe werkt dit juist?

1. Wat is een erfdienstbaarheid?

Simpel: de ene eigenaar heeft het recht om op het perceel van de andere wat te doen. Soms is dat duidelijk zichtbaar, soms weet je er enkel wat van omdat dit in een oude notariële akte vermeld staat. De meeste erfdienstbaarheden dateren van vroeger en zijn al lang in onbruik geraakt. Toch zijn er nog meer in gebruik dan je zou denken. Herken jij de volgende rechten?

 

2. Recht van doorgang

Dit recht geeft aan de ene buur het recht om over de grond van de andere te wandelen of te rijden. Je vindt dit vaak bij ingesloten landbouwterreinen, maar evengoed bij stadstuintjes. Je mag dus passeren; het geeft je niet het recht op andermans grond te kamperen.

 

3. Erfdienstbaarheid van dakdrop

Kijk op straat eens naar boven. Als de dakgoot van het ene huis uitsteekt over het naburige huis, dan is dat waarschijnlijk dakdrop: regenwater van de ene dakgoot wordt afgevoerd via de dakgoot van de andere. Knap vervelend voor de eigenaar van het lagere huis, want als hij zijn dakgoot niet schoonmaakt, heeft hij dubbel en dik wateroverlast.

 

4. Lichten en zichten

Deze erfdienstbaarheid betekent niet dat jij onbeperkt uitzicht krijgt op het terras van je buurvrouw. Hoewel: je ontleent er de mogelijkheid aan om een doorschijnend (licht) of doorzichtig (zicht) raam in de muur tussen jou en je buur te houden op een plek waar dat wettelijk eigenlijk niet mocht. En dat enkel omdat het er vroeger stond en 30 jaar lang bleef staan zonder protest van je buurvrouw.

 

5. Recht van aalput

De beer- of aalput is een noodzakelijk kwaad en neemt behoorlijk wat plaats in onder het huis. Vroeger werd zo’n put daarom gedeeld door verschillende huizen en dat is vandaag soms nog het geval. Jij vult hem en je buurman maakt hem leeg als hij dreigt over te lopen. De rekening deel je meestal door twee, al maak je hier best duidelijke afspraken over.

 

Besluit

Erfdienstbaarheden dateren meestal uit de 19e of 20e eeuw, maar kunnen wel nog actueel zijn. Informeer je dus altijd goed op voorhand zodat je niet voor verrassingen komt te staan!