Daarom vergeet je maar beter de huur niet als je de aandelen van je vennootschap verkoopt.

Je huurt met je vennootschap een handelspand of een bureelruimte. In dat geval is het belangrijk toch nog even het huurcontract te bekijken als je de aandelen van de zaak aan iemand anders wil verkopen. Doe je dat niet dan riskeer je immers zelf mee voor de huur op te draaien.

Wat is het probleem?

Als je bedrijf in een vennootschap zit en een huurcontract aangaat dan is het bedrijf zelf allicht de huurder. Niettemin zijn er heel wat verhuurders die (om zeker te zijn dat ze later ook hun centen zien) jou als zaakvoerder of bestuurder in eigen naam mee het contract laten tekenen, waardoor je meteen ook medehuurder wordt.

Als het bedrijf dan, nadat je de aandelen verkocht, de huur niet meer correct betaalt riskeer jij daar mee voor op te draaien. De verhuurder kan dan bij jou aankloppen om huurachterstallen een wederverhuringsvergoeding enz. op te vragen. Je riskeert verder ook te moeten instaan voor de huurschade.

Hoe oplossen?

Je kan dit oplossen door op het moment dat je je aandelen wil verkopen te gaan onderhandelen met de verhuurder. Kom met hem overeen dat jij niet langer medehuurder bent maar dat bv. de nieuwe eigenaar van de aandelen medehuurder wordt. Weet wel dat de verhuurder niet verplicht is om daarmee akkoord te gaan. Gaat hij akkoord, zet die afspraak dan ook op papier.

Je tekende enkel als zaakvoerder

Als je je niet in persoonlijke naam verbond maar enkel als zaakvoerder hoef je je geen zorgen te maken. Je draait dan niet op voor het niet nakomen door je (vroegere) vennootschap van de huurdersverplichtingen.