Hoeveel fluohesjes moeten er in je auto liggen?
Als automobilist moet je ervoor zorgen dat er fluohesjes in je auto liggen. Waarom is dat het geval? Wanneer moet je ze gebruiken en over hoeveel fluovestjes moet je juist beschikken?
In België en in heel wat andere Europese landen ben je verplicht om een fluovestje aan te doen als je bij pech uit je wagen stapt. Wat zegt de Belgische wet hierover?
Verplichte uitrusting
Het fluovestje behoort tot de verplichte uitrusting van je wagen net als bijvoorbeeld een gevarendriehoek en een verbanddoos. Als er geen fluovestje in je auto ligt en je wordt gecontroleerd dan riskeer je een boete.
Hoeveel?
Strikt gezien moet er maar één vestje in je auto liggen. Het is dus niet nodig om voor elke (mogelijke) passagier in je auto een vestje te voorzien. Toch doe je dat maar beter wel. Door zo’n vestje aan te doen zijn je passagiers nu eenmaal heel wat beter zichtbaar als ze uitstappen bij pech. Het is voor hun veiligheid dan ook van belang voldoende vestjes aan boord te hebben.
Wanneer gebruiken?
Je moet het vestje aandoen als je als bestuurder uit je wagen stapt bij autopech waarbij je terecht komt op een plek waar je niet mag stoppen of parkeren. Ten onrechte wordt wel eens gedacht dat deze plicht enkel geldt op autosnelwegen. Dat is niet het geval. Ook op gewone wegen moet je het vestje aantrekken. Je passagiers moeten integendeel strikt wettelijk gezien geen zulk vestje aandoen als ze uitstappen. Om redenen van veiligheid doen ze dat beter wel.