Hoelang moet je wachten op het verlijden van de akte?

Een huis of appartement kopen is niet zoals een brood kopen. Het is een grote stap in je leven die je wellicht niet al te vaak zal maken. Een goede research en afweging is in dit geval noodzakelijk. Maar stel dat je je droomwoning vindt en je bod geaccepteerd wordt. Is het dan al tijd om de verhuisdozen in te pakken?

Het compromis

Het compromis is ondanks het bekend staat onder de naam ‘voorlopige verkoopsovereenskomst’ bindend. Dat betekent dat de koper en de verkoper zich verbinden om een transactie door te voeren voor de woning tegen een bepaalde prijs. Geen van beide partijen kan nog terug, zelfs als er nog geen voorschot werd betaald.Het compromis is dus belangrijk, want het is de basis voor de notariële akte die de notaris moet gaan opstellen. Een goede opstelling van het compromis noodzakelijk om nadien voer voor discussie te vermijden.

 

Hoelang moet je wachten na het compromis?

Eerst en vooral, wettelijk gezien zijn de kopers geen eigenaar van de woning door louter en alleen het compromis te tekenen. Na het ondertekenen van deze voorlopige overeenkomst heeft de eigenaar maximaal 4 maanden om de akte ‘te laten verlijden’. Dat betekent het officieel maken van de overeenkomst. Vanaf dan is het koppel eigenaar van de woning en krijgen ze de sleutel.

 

Waarom moet je wachten?

In de periode tussen het compromis en het verlijden van de akte heeft de notaris op die manier voldoende tijd om de gehele notariële akte op te stellen. Tijdens die vier maanden doet de notaris de nodige controles en vraagt allerlei attesten aan zoals onder andere het EPC-attest. Is alles in orde, dan kan de akte worden voorgelezen voor de betrokken partijen en ondertekend.

 

De akte te laat laten verlijden?

Je moet te allen tijde ervoor zorgen dat de akte binnen de 4 maanden kan verlijden. Zo niet, dan riskeer je een boete te betalen aan de fiscus. Die boete kan oplopen van minimum 10% tot maximum 50% van de registratierechten. Als koper bespreek je dus met de verkoper op welke dag de ondertekening – binnen de wettelijke periode – plaatsvindt. Uiteraard kan een akte veel vroeger verlijden, maar alles hangt af van hoe snel de notaris alle nodige documenten ontvangt.