Regels en wetgeving rond de elektrische step
Elektrische steps, je ziet er tegenwoordig meer en meer in het straatbeeld. Het is niet alleen heel leuk om met een e-step te rijden, de step is ook een stuk toegankelijker dan een fiets. Niet hoog, licht, snel, geen files meer, … Toch zijn wel wat vragen bij het gebruik. Mag je ermee op de baan rijden? Wie draagt de kosten bij een ongeluk? We geven je duidelijkheid over de meest gestelde vragen.
1. Vanaf welke leeftijd mag je op een elektrische step rijden?
Vanaf 16 jaar. Er zijn uitzonderingen, maar die gelden enkel in bepaalde zones zoals privéterreinen, speelstraten, …
2. Hoe snel mag ik rijden met de elektrische step?
De maximumsnelheid kan variëren naargelang het model van de e-step. Met een e-step zonder zadel mag je maximaal 25 km/uur rijden.
3. Heb ik een rijbewijs nodig?
Voor de elektrische steps die tot 25 km/uur rijden heb je geen rijbewijs nodig. Elektrische steps die tot 45 km/uur kunnen rijden worden gelijkgesteld met een bromfiets klasse B, voor deze step heb je dus wel een rijbewijs nodig.
4. Welke verkeersregels moet ik volgen met de elektrische step?
Elektrische steps zonder zadel worden gelijkgesteld met fietsers. Je rijdt dus op de fietspaden of de weg. Sinds 1 juli dit jaar is het niet langer toegestaan om op het voetpad te rijden, zelf niet als je stapvoets zou rijden. Het is ook – net zoals fietsers - verboden om met een e-step in tunnels of op snelwegen te rijden.
5. Heb ik een verzekering nodig bij het rijden van een elektrische step?
Een verzekering is niet verplicht als je step niet sneller kan rijden dan 25 km/u. Een familiale verzekering (ook wel ‘Burgerlijke Aansprakelijkheid in het privéleven’) wordt echter wel aangeraden als je schade aan derden toebrengt. Wil je je e-step beschermen tegen diefstal en eigen schade? Dan kan je via een fietsverzekering jouw e-step verzekeren.
Bij een voertuig die sneller rijdt dan 25 km/u is een verzekering Burgerrechtelijke Aansprakelijkheid Motorrijvoertuigen wél verplicht.
Een ongevallenverzekering kan voor meer gemoedsrust zorgen.
6. Is veiligheidsuitrusting verplicht?
Veiligheidsaccessoires, zoals helmen en fluorescerende vesten, zijn niet verplicht bij e-steps zonder zadel, maar wel sterk aanbevolen. Aan de andere kant zijn bij nachtelijk rijden de voor- en achterlichten verplicht, net als de reflectoren. Ze maken de e-steps beter zichtbaar in het verkeer. Tot slot is ook een bel verplicht.
7. Mag je passagiers vervoeren?
Sinds 1 juli dit jaar is het vervoeren van passagiers verboden.