Alcoholcontrole: 3 verzoeken die je mag doen

Als automobilist heb je een aantal rechten als je aan de kant gezet wordt voor een alcoholcontrole. Wat houden deze juist in?

Nadat je op restaurant ging of iets bent gaan drinken, word je tegengehouden voor een alcoholcontrole. Weet dat je in dat geval een aantal rechten hebt.

Je mag een kwartier wachten

Je hebt vooreerst het recht te vragen een kwartier te mogen wachten om een ademtest te ondergaan. De agenten kunnen je dit niet weigeren. Dit kwartiertje ‘respijt’ kan nuttig zijn als je pas voor de controle nog een alcoholisch drankje nuttigde. Je mag de ademtest niet weigeren.

Een tweede ademanalyse vragen

Als de ademtest een positief resultaat geeft, moet je een ademanalyse ondergaan. Ben je het met het resultaat daarvan niet eens, dan heb je het recht een tweede ademanalyse te vragen. Lopen de resultaten van de eerste en de tweede test sterk uiteen, dan wordt een derde ademanalyse uitgevoerd. De verbalisanten mogen je integendeel geen tweede ademanalyse opleggen als ze hun twijfels hebben bij het resultaat van de eerste.

Als de ademanalyse opgelegd wordt zonder voorafgaande ademtest, mag je een wachttijd vragen van 15 minuten.

Bloedproef

Als de ademanalyses aangeven dat je een alcoholgehalte van meer dan 0.8 promille in je bloed hebt, dan mag je vragen om een bloedproef te ondergaan. Hou er rekening mee dat jij de kosten van de bloedproef moet betalen als de overtreding erdoor bevestigd wordt.