Rijden in de winter: 4 minder bekende overtredingen

Winterse omstandigheden vragen winterse voorbereidingen en wie de tijd daar niet voor wil nemen en de politie tegenkomt, riskeert één of meerdere boetes… Een overzicht!

1. Maak je ruiten en spiegels ijs- en sneeuwvrij

De voorruit, zijruiten en achterruit moeten vrijgemaakt zijn alvorens je de weg opgaat. Wie dat niet doet, riskeert 116 euro boete (tweedegraadsovertreding). Voor zijspiegels geldt hetzelfde, al ligt het boetetarief lager (58 euro, eerstegraadsovertreding).

2. Maak je dak sneeuwvrij

Niet alleen de ruiten en de spiegels maar ook op het dak van het voertuig moet sneeuwvrij zijn voor je vertrekt. Dit om te voorkomen dat de sneeuw loskomt tijdens het rijden en zo het zicht van de wagens achter je belemmert. De boete bedraagt 116 euro.

3. Maak de lichten vrij

Logisch: als je lichten bedekt zijn met sneeuw of ijs, zullen ze veel minder efficiënt hun werk doen en misschien zelfs helemaal niet zichtbaar zijn. Boete: 58 euro.

4. Maak de kentekenplaat vrij

Last but not least, zorg ervoor dat zowel je nummerplaat vooraan als die achteraan steeds goed leesbaar zijn. Wie daar niet in slaagt en betrapt wordt, zal 116 euro moeten betalen.