Hoe kun je correct telefoneren achter het stuur?

Zowat 8 op 10 bestuurders multitaskt achter het stuur. Het vaakst wordt er getelefoneerd, zo blijkt uit een onderzoek van LeasePlan. Dat mag, op voorwaarde dat je dat correct doet. Wij sommen even op hoe dat kan.

Fleetbedrijf LeasePlan vroeg aan ongeveer 4.000 chauffeurs in 17 landen of ze wel eens multitaskten achter het stuur. 81% van de chauffeurs gaf toe dat te doen. 69% van hen telefoneert achter het stuur, 36% drinkt en 32% eet achter het stuur. Ten slotte sms’t of e-mailt 17% van de chauffeurs wel eens achter het stuur, en gebruikt 8% sociale media terwijl ze rijden.

Wegcode

In België geeft bijna 40% van de chauffeurs toe dat ze achter het stuur hun gsm in de hand nemen om een telefoon of sms te beantwoorden. Nochtans is dat volgens de wegcode strikt verboden: “Behalve wanneer zijn voertuig stilstaat of geparkeerd is, mag de bestuurder geen gebruik maken van een draagbare telefoon die hij in de hand houdt.” Dat betekent ook dat je een smartphone niet in je hand mag nemen voor andere functies, zoals op een kaart kijken om een adres op te zoeken.

Boetes

Betrapt de politie je toch met je telefoon in de hand, dan bega je een overtreding van de tweede graad. Je riskeert dan een boete van 110 euro wanneer de arm der wet je onmiddellijk aan de kant zet. Krijg je de boete thuis, dan bedraagt ze 120 euro. Betaal je niet of betwist je de boete, dan komt je proces-verbaal voor de politierechter. Die kan een boete uitspreken van 120 tot 1.500 euro.

Hoe kan je wel bellen?

- Handsfree

Bel je via een carkit, een telefoonhouder of Bluetooth, dan mag je je telefoon wel in de auto gebruiken. Let op: je mag hem nog steeds niet in de hand houden. Bovendien moet je volgens de wegcode “voortdurend je voertuig goed in de hand hebben”. Ben je dus teveel afgeleid tijdens het handenvrij bellen, dan riskeer je alsnog een boete van 110 euro.

- Stilstaan of parkeren

Mag je dan je gsm in de hand nemen wanneer je in de file staat of voor het rode licht? Nee: alleen wanneer je volgens de wegcode stilstaat. En die zegt dat stilstaan niet langer duurt dan nodig is om iemand in- of uit te laten stappen. Wil je toch met je gsm in de hand in de auto bellen, ga dan even op zoek naar een parkeerplek.